Orbán és Macron egy asztalnál: elkezdődött az uniós sakkozás

V4+Macron
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Frissítés

Közben Surján László, korábbi KDNP-s EP-képviselő, az EP volt alelnöke arról posztolt, hogy Macron három jelöltet ajánlott: 

  • Margrethe Vestager
  • Michel Barnier
  • Frans Timmermans

Timmermanst Orbán biztos, hogy nem támogatná, Verhofstadt mellett az egyik ellenpólusa a magyar miniszterelnöknek. Vestager szintén kizárható Budapestről nézve, elkötelezett élharcosa az uniós pénzek EU-s jogok betartásához való kötésének, valamint május elején Magyarországra érkezett, ahol a Momentum kampányrendezvényén vett részt.

Surján

Korábban írtuk

Emmanuel Macron a V4-országok vezetőivel egyeztetett a mai EU-csúcs előtt, a videó alapján úgy tűnik, hogy Orbán Viktor nem volt túl vidám.

A magyar kormányfő még viccelődve érkezett a brüsszeli találkozóra, de a beszélgetésről készült felvételeken már úgy nézett ki, hogy nincs túl sok oka az örömre, ami érthető is, hiszen elmaradt a populista erők áttörése az EP-választáson, ami gyengítheti Orbán alkupozícióit.

Salvini óriásit nyert, de valószínűleg ez is kevés az európai populista áttöréshez | Alfahír

Az olaszországi EP-választás hivatalos eredményeire még várni kell, de az exit pollok szerint nagy győzelmet aratott Matteo Salvini Ligája, 33-34 százalék körül zárhatnak, a második Demokrata Párt 23 százalékra számíthat, míg koalíciós partnerük, az Öt Csillag Mozgalom mindössze 16-ra. Hétfőre virradóra Salvini már az euroszkeptikus koalíció létrehozásáról beszélt, de, ha egész Európát nézzük, vélhetően nem számíthatunk populista áttörésre az EP-ben.

Az informális egyeztetés egyébként inkább tűnt laza beszélgetésnek, mint komoly tárgyalásnak, még egy kis vörösbort is bedobtak a felek.

A Hospodárské Noviny cseh lap felröppentette a hírt, miszerint a V4-ek Maros Sefcovic, szlovák szociáldemokrata politikus, eddigi EB-alelnök jelöltségét támogatnák az elnöki pozícióra, de Andrej Babiš határozottan kijelentette, hogy szó sincs erről.

Van viszont egy olyan verzió, mely szerint Sefcovic az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjévé válhat, míg az EB-elnökségre Macron és a V4-ek közösen jelölhetik a már korábban is ebben a tekintetben sokat emlegetett Michel Barniert vagy új névként a Világbank elnökhelyettesét, Krisztalina Georgievat.

Ebben a cikkünkben írtunk bővebben arról, hogy Macron és Orbán érdekei jelenleg egyezést mutatnak, miután egyikük sem támogatja, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság új elnöke:

Macron ebédelni hívja Orbánékat, hogy kilőjék Webert | Alfahír

Informális EU-csúcsot tartanak ma az EP-választások eredményeiről és a tisztújításról, a munkavacsora előtt közös ebédre hívta Emmanuel Macron elnök a V4-es országok miniszterelnökeit, hogy megakadályozzák Manfred Weber EB-elnökségét. A Financial Times úgy tudja, tegnap este Macron a spanyol miniszterelnökkel, Pedro Sánchezzel vacsorázott, ugyanebben a témában.

Bonyolítja a képletet, hogy Pascal Canfin, aki az En Marche-lista második helyéről jutott az Európai Parlamentbe, arról beszélt, hogy Macron akkor segíthet biztosítani a többséget a Néppártnak az EP-ben, ha azok kizárják maguk közül a Fideszt:

Macronék miatt zárják ki a Fideszt a Néppártból? | Alfahír

A Reuters azt írja, hogy Pascal Canfin, aki az En Marche EP-választási listájának második helyéről jutott be az EP-be, azt mondta, hogy a Néppártnak ki kell zá